Hvilke hunde?

Alle hunde! Af vidt forskellige årsager

Hvalpen

At komme af sted til hvalpemotivation er SÅ vigtigt for hvalpen. Og lad være med at vente, til hvalpen er 3-4 måneder. Kom af sted allerede fra start, altså 8-9 uger gammel. De første 16 uger af hvalpens liv kaldes socialiseringsfasen. Det er netop her, hvor hvalpen er allermest ”modtagelig” for nye indtryk. Og netop her, hvor socialisering og miljøtræning er ekstra vigtigt.

Socialisering = møde med andre artsfæller, store og små, sorte og hvide, med meget hår eller lidt hår. Her får hvalpen nemlig adgang til at udvikle sit sprog, så den i tiden der kommer fremover, kan tale et høfligt hundesprog, og omgås andre hunde. En hvalp, som ikke møder andre artsfæller fra den 8 uger gammel kommer fra opdrætter og måske det næste halve år frem, kan meget nemt blive analfabet. Socialisering er også møde med andre mennesker, gamle, unge, babyer, af alle køn, med alle farver og forskellig beklædning. Det er også katte, heste, får…..ja, alle andre levende individer, som det er fornuftigt at den lære at forholde sig til.

Miljøtræning = at lære at færdes i by, i skov, ved strand, køre i bil, bus, tog. Trapper, glatte gulve, mærkeligt underlag.

Socialisering og miljøtræning er altså vigtigst, når man er hvalp. Lydighedstræning er også vigtig, men det kan sagtens kobles på i små doser og korte sekvenser. Hvalpe kan ikke koncentrere sig så længe af gangen. Når du melder dig til hvalpemotivation, så vælg et sted hvor frikvarter under ordnede forhold (hvor det skal være en positiv oplevelse for alle hundene) bliver prioriteret. Vi har max 8 hvalpe på holdet og har mulighed for at inddele frikvarteret i mindre hold, da positive oplevelser har højeste prioritet.

Desværre ser vi ofte, at folk springer hvalpemotivation over. Sikkert fordi, at hvalpen jo er nem og ikke særlig selvstændig endnu. Og derfor holder tæt kontakt til ejer. Og så vælges det fra, fordi det ikke er særlig nødvendigt. Men en hund der har gået til hvalpemotivation, har lært at forholde sig til en træningsplads. Og vil i høj grad putte de gode oplevelser ned i bagagen, til senere brug.

Unghunden – teenageren

Netop unghunde holdene ”boomer”. For pludselig er hvalpen blevet teenager, og synes verden er stor. Mange ejere kommer på unghundeholdet, og mener helt klart at hunden ingen ører har. Ikke kan huske hvad den hedder. Og er blevet noget svær at styre. På unghundeholdet vægtes ikke frikvarter. Det hænger sammen med, at 8 teenagere, hvor hormonerne kører rundt i kroppen, simpelthen vil blive en dårlig oplevelse for nogen. Så legemøder anbefaler vi, at man har ved siden af at gå på unghundehold. På holdet vægter vi værktøjer til, hvordan vi bedst kommer igennem perioden med en teenager. Vi arbejder med den grundlæggende lydighed, som for de fleste familier handler om: Indkald, gå pænt i snor, sit, dæk, bliv. Og herudover mental aktivering af hunden. Samt andre sjove og nyttige øvelser. Mental aktivering af teenageren er særdeles vigtig. Hunden er sprængfyldt med energi. Og hvis ikke vi hjælper den med at bruge sin energi fornuftigt, helst gennem mental træning for at trætte hunden i hovedet, så skal hunden nok selv finde ud af at komme af med energien. Desværre bliver det ofte på en for os, uhensigtsmæssig måde

Voksen hunden

Mange ejere synes, at når man har gået til hvalpemotivation og måske unghundetræning, så må det være nok. Problemet er, at en hund på 2-4 eller 6 år ikke skal behandles som en syg eller gammel 11 årig hund. Den vil stadig rigtig gerne lave samarbejdsøvelser med ejeren. Og netop træning for voksne hunde vælger mange ejere, fordi de så kommer af sted med hunden en gang om ugen. Og får vedligeholdt eller lærer nye ting. Og hunden elsker at have ejeren for sig selv. Fuld opmærksomhed, masser af godbidder, ros og nye og velkendte øvelser

Den gamle hund

Den gamle hund er særdeles overset. Men gamle hunde vil stadig gerne være i tæt kontakt med ejeren. Og gerne gennem en fælles aktivitet. En gammel hund bliver ikke nødvendigvis til en sofahund, når den er 8-10 år gammel. Den bliver det, hvis ingen beskæftiger sig med den. Den ”indordner sig”. Har måske ikke samme energi i at insistere på aktivering, sjov og ballade. Men den vil stadig rigtig gerne! Naturligvis kan sanseforringelser eller andet gøre, at der er ting eller øvelser man må fravælge. Men der er altid muligheder og hunden vil sætte stor pris på det

Racehunde eller rundkørsler? Store eller små

Træning er for alle hunde! De har alle et behov for aktivering og indhold i deres liv. Der er selvfølgelig forskel på, om en hund har nemt ved at lære en øvelse eller ej. Apportering er nemmere at lære en labrador end en hyrdehund. Men ved at sætte sig ind i hvilken race eller blanding af hvilke racer ens hund er, kan man også bedre tilbyde den aktivering, som dækker dens behov. Der er ingen hunde, der genetisk er avlet til at ligge på en sofa. Selvom mange af dem bestemt nyder det i visse stunder ; )

Glennie Steenberg | CVR: SE-37505285 | Sinaivej 13, 5672 Broby  | Tlf.: Glennie 22 13 59 61 | alletidershund@gmail.com